Elektromobiliai, įkrovimo stotelės, prekyba
 
 

Didžiojoje Britanijoje skatinama elektra varomų automobilių prekyba

Spausdinti
Trečiadienis, 15 Gruodis 2010 14:39
Didzioji_britanija_skatina_elektriniu_automobiliu_prekybaDidžiosios Britanijos vyriausybė paskelbė, kad nuo 2011 metų pradžios perkantys automobilius, į aplinką išmetančius mažiau nei 75 gramus anglies dvideginio (CO2) kilometrui, gaus iki 5 tūkstančių svaro sterlingų (20 tūkstančių litų) kompensaciją. Taip skatindama elektra arba hibridine technologija varomų automobilių prekybą.

Palyginimui, įprasti kompaktinės klasės automobiliai su vidaus degimo benzininiais varikliais į aplinką išmeta nuo 140 iki 200 gramų anglies dvideginio.

Pavyzdžiui, 2009 metų trijų durų hečbekas „Opel Astra“ su 1,8 litro benzininiu varikliu naudoja 7,2 litro degalų ir į aplinką išmeta 172 gramus CO2.

Britanijoje nuspręsta, kad bus remiami 9 automobilių modeliai, iš kurių tris jau galima įsigyti Britanijoje, kiti bus pristatyti rinkoje per artimiausius porą metų. „Mitsubishi iMiEV“, „Smart Fortwo“ ir „Peugeot iOn“ automobiliai Britainiją turėtų pasiekti jau sausio mėnesį.

Britanijos transporto ministras Philipas Hammondas paskelbė devynis tokių automobilių modelius, kuriuos perkant bus galima gauti subsidijas. Tai „Citroen C-Zero“, „Chevrolet Volt“, „Mitsubishi i-MiEV“, „Nissan Leaf“ „Peugeot iOn“, „Smart Fortwo electric drive“, „TATA Vista EV“, „Toyota Prius Plug-in“ ir „Vauxhall Ampera“.

Keistoka gal tik tai, jog kol kas šiame sąraše nėra JAV „Tesla“ elektromobilių gamintojų, gaminančių sportinės pakraipos modelius ir siūlančių itin pažangiausius techninius sprendimus, kurie ateityje bus panaudoti ir„Toyota“ elektromobilių gamybai.

Iš viso iki 2015 metų kompensacijoms elektromobilių pirkėjams Didžiojoje Britanijoje planuojama skirti 300 milijonų svarų (per 1,2 milijardo litų). Manoma, kad tai paskatins apie 60 tūkstančių pirkėjų įsigyti aplinkai draugiškų automobilių.

Taip pat skelbiama, kad Škotijos, Šiaurės Airijos ir Mančesterio valdžios pasiruošusios skirti 20 milijonų svaro sterlingų, kurie bus panaudoti įrengti daugiau nei 4 tūkstančiams elektromobilių įkrovos stotelių.

Specialistai pastebi, kad valdžios subsidijos elektromobilių pirkėjams ir gerokai didesnis įkrovos stotelių skaičius jau leidžia 2011 metus vadinti „žaliąja revoliucija“ elektromobilių istorijoje.

Šaltinis:
 

 
 
Elektromobiliai Lietuvoje: naujienos, elektriniai automobiliai, gamykliniai modeliai, Formulė E čempionatas ir kitos aktualijos. Kuriamas įkrovimo stotelių tinklas ir taip formuojamaelektromobilių infrastruktūra Lietuvoje: gamyba ir įrengimas, elektrodegalinės Kaune, įkrovimo stotelės Klaipėdoje, Vilniuje, įkrovimo stotelių adresai, įkrovimo vietos. Elektrobusai