Elektromobiliai, įkrovimo stotelės, prekyba
 
 

Rengiami elektrinių transporto priemonių ir įkrovimo įtaisų suderinamumo standartai

Spausdinti
Šeštadienis, 16 Liepa 2011 20:41
elektriniu_transporto_priemoniu_suderinamumo_mandatoBendrame Europos Komisijos, pramonės atstovų, Europos standartizacijos komiteto (CEN) ir Europos elektrotechnikos komisijos (CENELEC) atstovų susirinkime buvo aptartas elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisų standartų būtinumas Europos Sąjungoje.

Pagrindinis standartizavimo tikslas yra elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisų ir visų tipų elektrinių transporto priemonių tarpusavio suderinamumas, taip pat elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisų ir elektros energijos tiekimo taškų tarpusavio suderinamumas. Tai leistų naudoti tą patį įkrovimo įtaisą įvairių tipų elektrinėms transporto priemonėms įkrauti bet kurioje ES šalyje.
Taipogi reikalinga atsižvelgti ir į kitus susijusius dalykus, tokius kaip sauga, elektromagnetinis suderinamumas, ekonomiškesnis naudojimas. Svarstoma naudoti sumaniuosius įkrovimo įtaisus, kurie leistų taupyti elektros energiją ir lėšas, pvz., įjungtų įkrovimo įtaisą ne piko valandomis, o tada, kada elektros energija yra pigiausia.

Europos Komisija parengė mandatą Europos standartizacijos organizacijoms CEN, CENELEC ir ETSI. Mandato tikslas – parengti naujus elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisų standartus arba tobulinti esamus. Tarptautinės standartizacijos organizacijos IEC ir ISO jau yra parengusios tarptautinius standartus, taikomus elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisams. Jų perėmimas Europos lygmeniu leistų šalims narėms nesigilinti į elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisų standartizavimą ir neieškoti individualių sprendimų. Tačiau šis darbas dar nėra visiškai atliktas. Šie standartai turi atitikti Europos šalių ir nacionalinius poreikius. Tuo tikslu CEN ir CENELEC sudaryta tikslinė darbo grupė (angl. k. Focus group), kuri svarsto Europos reikalavimus, susijusius su elektrinių transporto priemonių standartizavimu. Tikslinės darbo grupės nariai yra Europos standartizacijos organizacijų, Europos Komisijos ir Europos federacijų atstovai bei susijusių CEN, CENELEC, ISO, IEC technikos komitetų pirmininkai ir sekretoriai. Ši grupė parengs standartų rengimo rekomendacijas. Standartams rengti savo veiklą atnaujina CENELEC technikos komitetas CLC/TC 69X "Electrical systems for electric road vechicle" (Elektrinės sistemos, skirtos elektrinėms kelių transporto priemonėms).

CEN, CENELEC ir ETSI kviečia vartotojų interesams atstovaujančias, aplinkos apsaugos bei darbininkų organizacijas, smulkias ir vidutines įmones, elektros pramonės specialistus, automobilių gamintojus ir tiekėjus bei rinkos priežiūros specialistus dalyvauti standartizacijos darbe.

Lietuvos standartizacijos departamentas, siekdamas sudaryti galimybę dalyvauti šioje elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisų standartizavimo veikloje (rengiant Europos standartų projektus, formuojant Lietuvos nuomonę šiais klausimais ir teikiant ją CENELEC) suinteresuotoms šalims Lietuvoje, kviečia visus ūkio subjektus, kuriuos domina šios veiklos srities standartizacija, prisijungti prie planuojamos laikinosios darbo grupės „Elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisai.

Šaltinis:
 

 
 
Elektromobiliai Lietuvoje: naujienos, elektriniai automobiliai, gamykliniai modeliai, Formulė E čempionatas ir kitos aktualijos. Kuriamas įkrovimo stotelių tinklas ir taip formuojamaelektromobilių infrastruktūra Lietuvoje: gamyba ir įrengimas, elektrodegalinės Kaune, įkrovimo stotelės Klaipėdoje, Vilniuje, įkrovimo stotelių adresai, įkrovimo vietos. Elektrobusai