Elektromobiliai, įkrovimo stotelės, prekyba
 
 

Jau veikia pirmoji elektromobilių įkrovos stotelė Lietuvoje

Spausdinti
Penktadienis, 22 Balandis 2011 18:14

pirmoji_ikrovimo_stotele_lietuvojePenktadienį prie Kauno rajono savivaldybės pastato (Savanorių pr. 371) atidaryta pirmoji Lietuvoje europinius standartus atitinkanti elektromobilių įkrovos stotelė.

Ją sumontavusi Lietuvos bendrovė už simbolinę 1 lito kainą išnuomos Kauno rajono savivaldybei. Pagal susitarimą, Kauno rajono savivaldybė įsipareigoja propaguoti aplinkai draugišką transportą ir padengti elektros išlaidas, kurios, kaip spėjama, per mėnesį gali siekti iki 50 litų.

Įkrovimo stotelė – eksperimentinė, vis dar testavimo stadijoje. Bendrovė Savivaldybei dar leis išmeginti ir elektromobilį – siekiant suteikti galimybę įvertinti ekologiško transporto privalumus ir ekonomiją. Tuo pačiu panaudojant ir naująją įkrovos stotelę. Minėtasis elektromobilis tai serijinis „Toyota Aygo“, kurį iš įprasto automobilio į elektra varomą automobilį perdarė Lietuvos bendrovė. 60 kilovatų galios variklis leidžia išvystyti 160 km/val. greitį. Tokiam mažam automobiliui toks greitis yra pernelyg didelis, todėl jį ketinama riboti. Kaip buvo teigiama, savivaldybės vadovai neatmeta galimybės ateityje bent vieną tokį elektromobilį ir įsigyti.

Pirmasis prie Savivaldybės, naujaja įkrovos stotele, įkrautą elektromobilį išbandė meras Valerijus Makūnas. Po ratą aikštelėje apsuko visi norėję žurnalistai ir savivaldybės darbuotojai. „Malonumas didžiulis. Fantastika“, – pagyrų elektriniam mažyliui negailėjo meras. Jam didžiausią įspūdį paliko tai, kad dirbantis elektromobilio variklis visiškai nesigirdi ir į akseleratoriaus paspaudimą reaguoja be jokio uždelsimo.

Jau parengta ir serijinės įkrovimo stotelių gamybos programa, todėl labai tikėtina, kad jau netrukus tokių stotelių bus įrengta ir daugiau.

 

Šaltinis:
 

 
 
Elektromobiliai Lietuvoje: naujienos, elektriniai automobiliai, gamykliniai modeliai, Formulė E čempionatas ir kitos aktualijos. Kuriamas įkrovimo stotelių tinklas ir taip formuojamaelektromobilių infrastruktūra Lietuvoje: gamyba ir įrengimas, elektrodegalinės Kaune, įkrovimo stotelės Klaipėdoje, Vilniuje, įkrovimo stotelių adresai, įkrovimo vietos. Elektrobusai