Elektromobiliai, įkrovimo stotelės, prekyba
 
 

Ketinama sudaryti laikinąją darbo grupę „Elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisai“

Spausdinti
Šeštadienis, 16 Liepa 2011 21:30
Lietuvos standartizacijos departamentas, siekdamas sudaryti galimybę suinteresuotoms šalims Lietuvoje dalyvauti elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisų standartizavimo veikloje, planuoja sudaryti laikinąją darbo grupę (LDG) „Elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisai“. LDG nariai galėtų dalyvauti rengiant Europos standartų projektus, formuoti Lietuvos nuomonę ir ją teikti CENELEC, praneša Lietuvos standartizacijos departamentas.


Brangstant degalams ir vis dažniau kalbant apie ekologijos problemas, visame pasaulyje netyla diskusijos apie elektrinių transporto priemonių (elektromobilių, elektrinių transporto priemonių su hibridiniais varikliais, elektrinių dviračių, elektrinių mopedų ir kt.) naudą ir galimybes. Aplinkos neteršiančios elektrinės transporto priemonės sėkmingai skverbiasi į įvairių šalių rinkas. Vis daugiau ir daugiau kompanijų kuria bei tobulina elektrines transporto priemones.
Tačiau skirtingos šalys elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisams prijungti prie elektros tinklo naudoja skirtingus kištukus. Siekiant skatinti vidaus rinkos vystymąsi ir šalinti prekybos kliūtis yra būtina, kad kištukai, įkrovimo įtaisai ir elektrinės transporto priemonės būtų standartizuoti. Tai leistų naudotojams tuo pačiu įkrovimo įtaisu įkrauti skirtingas elektrines transporto priemones, taip pat vienodai lengvai įkrauti elektrinę transporto priemonę tiek visoje šalies teritorijoje, tiek už jos ribų.

Tarptautinės standartizacijos organizacijos IEC ir ISO jau yra parengusios tarptautinius standartus, taikomus elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisams. Jų perėmimas Europos lygmeniu leistų šalims narėms nesigilinti į elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisų standartizavimą ir neieškoti individualių sprendimų. Tačiau šis darbas dar negali būti skaitomas visiškai užbaigtu. Šie standartai dar turi atitikti Europos šalių ir nacionalinius poreikius. Tuo tikslu CEN ir CENELEC sudaryta tikslinė darbo grupė (angl. k. Focus group), kuri svarsto Europos reikalavimus, susijusius su elektrinių transporto priemonių standartizavimu.
CEN, CENELEC ir ETSI kviečia vartotojų interesams atstovaujančias, aplinkos apsaugos bei darbininkų organizacijas, smulkias ir vidutines įmones, elektros pramonės specialistus, automobilių gamintojus ir tiekėjus bei rinkos priežiūros specialistus dalyvauti standartizacijos darbe.

Visi ūkio subjektai, kuriuos domina šios veiklos srities standartizacija, kviečiami dalyvauti Lietuvos standartizacijos departamento įnicijuojamoje, LDG, veikloje - „Elektrinių transporto priemonių įkrovimo įtaisai“.

parengė: Laimutė Gražienė.

 

 
 
Elektromobiliai Lietuvoje: naujienos, elektriniai automobiliai, gamykliniai modeliai, Formulė E čempionatas ir kitos aktualijos. Kuriamas įkrovimo stotelių tinklas ir taip formuojamaelektromobilių infrastruktūra Lietuvoje: gamyba ir įrengimas, elektrodegalinės Kaune, įkrovimo stotelės Klaipėdoje, Vilniuje, įkrovimo stotelių adresai, įkrovimo vietos. Elektrobusai