Elektromobiliai, įkrovimo stotelės, prekyba
 
 

Brangstant degalams A. Kubilius siūlo atsigręžti į elektromobilius

Spausdinti
Penktadienis, 30 Balandis 2010 08:52

Brangstant_degalams_lietuvoje_kalbama_apie_elektromobiliusNuosekliai brangstant tradiciniams degalams, Lietuvos premjeras Andrius Kubilius siūlo pradėti galvoti apie alternatyvas, pavyzdžiui, kaip vis daugiau elektros naudoti automobilių transporte, praneša ELTA.

„Turime susitaikyti su tuo, kad degalų kainos yra lemiamos objektyviai pasaulinėje rinkoje esančios situacijos, ir tam tikrų monopolinių reiškinių didmeninėje rinkoje, akcizų politikoje nematome didelių skirtumų. Turime galvoti taip, kaip galvojama daugelyje kitų Europos ir Vakarų pasaulio valstybių, pavyzdžiui, JAV ar Olandijoje, kokią alternatyvą galime turėti nuosekliai brangstančiai naftai ir benzinui transporte? Ir viena iš alternatyvų, apie kurią labai daug rašoma ir kuri pradedama įgyvendinti daugelyje pasaulio valstybių, tai – vis daugiau elektros naudoti automobilių transporte“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė A. Kubilius.

Premjeras pateikė Jungtinių Valstijų, Kalifornijos, pavyzdį, kur į specialios infrastruktūros kūrimą tokiems automobiliams yra dedamos didžiulės investicijos.

„Nauji automobiliai tai yra neišvengiama ateitis. Ir mes turėsime tai daryti. Mes šiemet daug dėmesio skirsime atsinaujinančios energetikos plėtotei ir strategijos patvirtinimui. Turime strategiškai susidėlioti ir štai šią kryptį“, – sakė A. Kubilius.

Elektros transporto plėtotę ir elektrinių automobilių gamybos skatinimą tarp savo strateginių siekių įvardina ir Europos Komisija, ketvirtadienį savo tinklalapyje rašo „The Financial Times“.

Cituojamame Europos Komisijos dokumente rašoma, kad turės praeiti nemažai metų, kol vidaus degimo variklius išstums elektriniai. Tam gamintojai dar turės atrasti galimybių mažinti elektrinių automobilių kainas, reikės išplėtoti infrastruktūrą. Tai yra techniškai sunkiai įgyvendinami ir daug kainuojantys iššūkiai.

Tinklaraštis electromobile.lt pastebi, jog klausimas tik vienas – ar elektromobilių naudojimas Lietuvoje bus skatinamas taip pat, kaip pavyzdžiu pateikiamose JAV ar Olandijoje, ar kaip įprasta mūsų šalyje – didinant akcizus ar įvedant naujus mokesčius tradiciniams – vidaus degimo varikliais varomiems automobiliams?

Priminsime, jog tai ne pirmasis kartas kai Lietuvos Ministerija ima kalbėti apie elektromobilius. Kiek anksčiau apie tai užsiminė Ūkio ministras D. Kreivys, įvardines Lietuvą  kaip eksperimento aikštelę elektromobiliams.

Šaltinis:
 

 
 
Elektromobiliai Lietuvoje: naujienos, elektriniai automobiliai, gamykliniai modeliai, Formulė E čempionatas ir kitos aktualijos. Kuriamas įkrovimo stotelių tinklas ir taip formuojamaelektromobilių infrastruktūra Lietuvoje: gamyba ir įrengimas, elektrodegalinės Kaune, įkrovimo stotelės Klaipėdoje, Vilniuje, įkrovimo stotelių adresai, įkrovimo vietos. Elektrobusai